sobota, 23 marca 2013

Ajerówka na apetyt

Witam, dziś żeby nie przeciążać szarych komórek zamieszczam w poście tylko recepturę, która będzie dotyczyć nalewki na wzmocnienie apetytu i poprawę trawienia. Jak widać w tytule nazwa na ten trunek to Ajerówka, jednak nie jest to ten typ trunku alkoholowego, który prawie zaraz po zrobieniu można spożywać. Na ten trzeba trochę poczekać, ale im dłużej na coś czekamy tym lepiej nam później smakuję. Zresztą nalewka jak wino - im starsza tym lepsza.

Składniki:
  • 4cm korzenia tataraku ( lub 3 łyżki suszonego)
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • kilka ziarenek kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1 litr wódki
Sposób przyrządzenia:

Wrzucić do gąsiora wszystkie składniki. Zalać wódką i zostawić w ciemnym miejscu na 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając. Później należy przefiltrować zawartość i przelać do butelek. Następnie przechowywać butelki w chłodnym i ciemnym miejscu przez pół roku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz