piątek, 22 marca 2013

Informacje niezbędne



Do procesu wytwarzania własnych domowych nalewek należy się odpowiednio przygotować w zasób informacji, o których warto pamiętać, takie jak:

  •       Do produkcji nalewek należy stosować jedynie zdrowe, bez żadnych defektów produkty, w przeciwnym wypadku zepsuciu może ulec nie tylko smak, ale i cała nalewka; również nie należy stosować zwietrzałych przypraw;
  •      Najlepszą wodą do produkcji nalewek jest woda źródlana;
  •      Należy zaopatrzyć się w szklane naczynie (słój, gąsior) ze szczelnym zamknięciem;
  •     Butelki przeznaczone do przechowywania nalewek powinny być z ciemnego szkła, z możliwością dokładnego zamknięcia;
  •      Smak słodkich nalewek bardzo poprawia dodatek soku lub startej skórki cytryny. Nalewki owocowe można aromatyzować np. wanilią (nie cukrem waniliowym), kardamonem, gałką muszkatołową, arcydzieglem, goździkami, cynamonem lub zielem angielskim;
  •     Cukier najlepiej dodawać w postaci gęstego syropu;
  •     Aby uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, na koniec procesu można dodać spirytusu;
  •     Gotowa nalewka najlepiej dojrzewa w chłodnym i ciemnym miejscu;
  •    Im nalewka dłużej dojrzewa tym ma bogatszy smak i aromat;
  •     Naczynia, w których przygotowujemy nalewki, muszą być sterylnie czyste (wygotowane lub wyparzone);
  •     Zanim przelejemy nalewkę do butelek, aby dalej leżakowała, należy ją przefiltrować i pozbawić mętnego osadu.

Obecnie na rynku powstaje coraz to więcej trunków, które nazywa się nalewkami. Jednak bardzo często są one wykonywane z sztucznych barwników i dodatków smakowych, przez co nierzadko tracą na smaku i jakości. Dlatego warto wrócić do domowych wyrobów, by cieszyć się prawdziwym bogactwem aromatów i smaków, a także uznaniem wśród znajomych i rodziny.[1]

Receptura na dziś będzie dotyczyć nalewki kokosowej, której koszt możemy oszacować na około 32 zł.

Składniki:
  •        250 ml mleczka kokosowego z puszki
  •       250 ml słodzonego skondensowanego mleka
  •       0, 5 litra wódki

Sposób przyrządzenia:

Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na dobę, po czym przelać do butelek. Napój przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego


[1] Zredagowane na podstawie: 1. Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana, Warszawa 2004; 2. Nalewki. Ponad 200 przepisów, zebrała Elżbieta Adamska, Warszawa 2004;  www.wikipedia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz