Do
procesu wytwarzania własnych domowych nalewek należy się odpowiednio
przygotować w zasób informacji, o których warto pamiętać, takie jak:
- Do produkcji nalewek należy stosować jedynie zdrowe, bez żadnych defektów produkty, w przeciwnym wypadku zepsuciu może ulec nie tylko smak, ale i cała nalewka; również nie należy stosować zwietrzałych przypraw;
- Najlepszą wodą do produkcji nalewek jest woda źródlana;
- Należy zaopatrzyć się w szklane naczynie (słój, gąsior) ze szczelnym zamknięciem;
- Butelki przeznaczone do przechowywania nalewek powinny być z ciemnego szkła, z możliwością dokładnego zamknięcia;
- Smak słodkich nalewek bardzo poprawia dodatek soku lub startej skórki cytryny. Nalewki owocowe można aromatyzować np. wanilią (nie cukrem waniliowym), kardamonem, gałką muszkatołową, arcydzieglem, goździkami, cynamonem lub zielem angielskim;
- Cukier najlepiej dodawać w postaci gęstego syropu;
- Aby uzyskać nalewkę o wyższej zawartości alkoholu, na koniec procesu można dodać spirytusu;
- Gotowa nalewka najlepiej dojrzewa w chłodnym i ciemnym miejscu;
- Im nalewka dłużej dojrzewa tym ma bogatszy smak i aromat;
- Naczynia, w których przygotowujemy nalewki, muszą być sterylnie czyste (wygotowane lub wyparzone);
- Zanim przelejemy nalewkę do butelek, aby dalej leżakowała, należy ją przefiltrować i pozbawić mętnego osadu.
Obecnie
na rynku powstaje coraz to więcej trunków, które nazywa się nalewkami. Jednak
bardzo często są one wykonywane z sztucznych barwników i dodatków smakowych,
przez co nierzadko tracą na smaku i jakości. Dlatego warto wrócić do domowych
wyrobów, by cieszyć się prawdziwym bogactwem aromatów i smaków, a także
uznaniem wśród znajomych i rodziny.[1]
Receptura
na dziś będzie dotyczyć nalewki kokosowej, której koszt możemy oszacować na
około 32 zł.
Składniki:
- 250 ml mleczka kokosowego z puszki
- 250 ml słodzonego skondensowanego mleka
- 0, 5 litra wódki
Sposób przyrządzenia:
Składniki
dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na dobę, po czym przelać do butelek.
Napój przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego
[1]
Zredagowane na podstawie: 1. Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych
trunków podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana, Warszawa 2004; 2.
Nalewki. Ponad 200 przepisów, zebrała Elżbieta Adamska, Warszawa 2004;
www.wikipedia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz