Składniki jakie będą nam potrzebne to:
- 3 dorodne pomarańcze
- 1 litr wódki
- 10-20 dag cukru lub miodu wielokwiatowego
Cytrusy wyszorować namydloną szczoteczką, starannie wypłukać, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ściąć z nich cienką pomarańczową skórkę (białą "koszulkę" zostawiamy) i wrzucić do słoja. Dodać miód bądź cukier wymieszany z sokiem z połowy jednego owocu. Na końcu wlewamy alkohol i szczelnie zamykamy słój, który odstawiamy na dwa tygodnie. Kolejnym etapem będzie filtracja nalewki przez watę i przelanie czystego płynu do butelek, które szczelnie korkujemy. Napój należy trzymać w chłodzie. Można spożywać po kilku dniach od czasu filtracji. Skład nalewki można urozmaicić o cytryny.
Drugą egzotyczną recepturą będzie Tutti Frutti, w której skład będzie bogatszy o więcej smakowitych kąsków. Jej przygotowanie to 20 min plus 2 miesiące leżakowania.
Składniki:
- owoc mango
- 2 nektarynki
- 3 plasterki ananasa
- kilka zielonych winogron
- kilka wiśni lub czereśni (moga być mrożone)
- 2 szkl cukru
- 2-3 gwiazdki anyżu
- 1l wytrawnego białego wina
- 1 /2 litr wódki
Owoc mango obieramy i z niego jak i z nektarynek (nieobranych) pestki wybieramy. Mango, plasterki ananasa i nektarynki kroimy w w kostkę. Dodajemy winogrona, wiśnie i gwiazdki anyżu.Całość zasypujemy cukrem, zalewamy winem i wódką. Odstawiamy na 2 miesiące, lecz nie zostawiamy bezczynnie tylko regularnie miksturą potrząsamy, dzięki temu cukier szybciej rozpuszczamy. Gdy upłynie dany czas można przefiltrować i rozlać do butelek. Po upływie 2-3 dni można oddać się degustacji zawartości. Nalewkę tą można również urozmaicić o pokrojoną papaję (obraną z skórki i pozbawioną pestek) jak i obrany liczi czy gruszkę bądź brzoskwinię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz