poniedziałek, 25 marca 2013

Egzotyczne smaki

Witam, mam nadzieję, że weekend upłynął Wam miło i spokojnie i jesteście wypoczęci by stawić czoła kolejnym dniom pracy/nauki. Na początek tygodnia proponuje dwie receptury na egzotyczne mikstury, które być może sprowadzą nam trochę ciepłego klimatu i przegonią zimę na dobre. Pierwszą  nalewką będzie Pomarańczówka z miodem, jej czas przygotowania będzie trwał zaledwie 30 min, jednak by osiągnęła pożądany smak musi poleżeć przez 3 tyg.

Składniki jakie będą nam potrzebne to:
  • 3 dorodne pomarańcze
  • 1 litr wódki
  • 10-20 dag cukru lub miodu wielokwiatowego
Sposób przyrządzenia:

Cytrusy wyszorować namydloną szczoteczką, starannie wypłukać, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Ściąć z nich cienką pomarańczową skórkę (białą "koszulkę" zostawiamy) i wrzucić do słoja. Dodać miód bądź cukier wymieszany z sokiem z połowy jednego owocu. Na końcu wlewamy alkohol i szczelnie zamykamy słój, który odstawiamy na dwa tygodnie. Kolejnym etapem będzie filtracja nalewki przez watę i przelanie czystego płynu do butelek, które szczelnie korkujemy. Napój należy trzymać w chłodzie. Można spożywać po kilku dniach od czasu filtracji. Skład nalewki można urozmaicić o cytryny.

Drugą egzotyczną recepturą będzie Tutti Frutti, w której skład będzie bogatszy o więcej smakowitych kąsków. Jej przygotowanie to 20 min plus 2 miesiące leżakowania.

Składniki:
  • owoc mango
  • 2 nektarynki
  • 3 plasterki ananasa
  • kilka zielonych winogron
  • kilka wiśni lub czereśni (moga być mrożone)
  • 2 szkl cukru
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1l wytrawnego białego wina
  • 1 /2 litr wódki
Sposób przyrządzenia:

 Owoc mango obieramy i z niego jak i z nektarynek (nieobranych) pestki wybieramy. Mango, plasterki ananasa i nektarynki kroimy w w kostkę. Dodajemy winogrona, wiśnie i gwiazdki anyżu.Całość zasypujemy cukrem, zalewamy winem i wódką. Odstawiamy na 2 miesiące, lecz nie zostawiamy bezczynnie tylko regularnie miksturą potrząsamy, dzięki temu cukier szybciej rozpuszczamy. Gdy upłynie dany czas można przefiltrować i rozlać do butelek. Po upływie 2-3 dni można oddać się degustacji zawartości. Nalewkę tą można również urozmaicić o pokrojoną papaję (obraną z skórki i pozbawioną pestek) jak i obrany liczi czy gruszkę bądź brzoskwinię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz