W
poprzednim poście była mowa o historii trunków alkoholowych oraz przepis na
Karmelówkę, która mam nadzieję, że smakowała i spełniła swoją rolę
rozgrzewającą. W tym zaś będzie odrobinę informacji na temat rodzaju nalewek.
Jak wiadomo nalewki przygotowuje się przez zalanie
wódką lub spirytusem różnego rodzaju komponentów. Ze względu na użyte składniki
wyróżnia się:
·
Nalewki
owocowe, które mogą być słodkie lub wytrawne i do których
najpopularniejsze należą te sporządzone ze śliwek, wiśni, pigwy, tarniny, jeżyn,
czarnego bzu, migdałów, porzeczek czy derenia;
·
Nalewki
ziołowe, które są sporządzane na podstawie znanych
wszystkim ziół, takich jak mięta, melisa, bazylia, kminek;
·
Nalewki
miodowe, do których wytwarzania najczęściej używany jest
miód płynny, w zależności od tego jaki chcemy uzyskać smak stosuje się
miody ciemne, jasne, wrzosowe, lipowe, gryczanie;
·
Nalewki
korzenne, możemy je uzyskać przez zalanie spirytusem przypraw
takich jak: kardamon, cynamon, goździki, imbir, wanilia. Wykorzystuję się
również mieszanki przypraw.
·
Nalewki
kwiatowe, do najsłynniejszych zaliczamy nalewkę różaną,
jednak pyszne napoje powstają również przy użyciu fiołków, koniczyny,
dziurawca.
Do przygotowywania nalewek można wykorzystać również
takie substraty jak: czosnek, owoce jałowca, przyrosty świerka i jodły, mleko
czy kawę.[1]
Skoro
była dziś mowa o rodzajach nalewek, to zaproponuję recepturę dotyczącą nalewki
owocowej, którą osobiście bardzo lubię za słodki smak, moc rozgrzewania i
nadawania zdrowych rumieńców. Mowa o nalewce z aronii, której koszt zamyka się
w 56 zł. A
dodatkowo ma swoje podłoża lecznicze z powodu owoców użytych do jej
sporządzenia. Gdyż
owoce aronii są znakomitym źródłem wielu witamin m.in.: C, B2, PP, P, E,
karetonu czyli prowitaminy A, zawierają również mikroelementy oraz błonnik i
pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z
organizmu. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Ale koniec tych opisów i
przejdźmy do tego co będzie niezbędne, aby skosztować tego napoju.
Składniki na przygotowanie trunku:
- 2 kg owoców aronii
- 0, 5 kg cukru białego
- 0, 5 litra spirytusu
Sposób przygotowania:
Owoce
aronii należy umyć, pozostawiając ogonki. Zalać wodą, jednak na tyle tylko by
przykryła owoce, gotować aż puszczą sok. Wlać całość do kamionkowego garnka, a
następnie zalać spirytusem i dosypać cukru. Przykryć szczelnie i pozostawić na
24 godziny. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić do
leżakowania przez tydzień.
Życzę smacznego
[1] Zredagowane na podstawie: 1. Gorzałka czyli historia i zasady wypalania
mocnych trunków podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana,
Warszawa 2004; 2. Nalewki. Ponad 200 przepisów, zebrała Elżbieta
Adamska, Warszawa 2004; www.wikipedia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz