piątek, 22 marca 2013

Rodzaje nalewek



W poprzednim poście była mowa o historii trunków alkoholowych oraz przepis na Karmelówkę, która mam nadzieję, że smakowała i spełniła swoją rolę rozgrzewającą. W tym zaś będzie odrobinę informacji na temat rodzaju nalewek.
Jak wiadomo nalewki przygotowuje się przez zalanie wódką lub spirytusem różnego rodzaju komponentów. Ze względu na użyte składniki wyróżnia się:
·         Nalewki owocowe, które mogą być słodkie lub wytrawne i do których najpopularniejsze należą te sporządzone ze śliwek, wiśni, pigwy, tarniny, jeżyn, czarnego bzu, migdałów, porzeczek czy derenia;
·         Nalewki ziołowe, które są sporządzane na podstawie znanych wszystkim ziół, takich jak mięta, melisa, bazylia, kminek;
·         Nalewki miodowe, do których wytwarzania najczęściej używany jest miód płynny, w zależności od tego jaki chcemy uzyskać smak stosuje się miody ciemne, jasne, wrzosowe, lipowe, gryczanie;
·         Nalewki korzenne, możemy je uzyskać przez zalanie spirytusem przypraw takich jak: kardamon, cynamon, goździki, imbir, wanilia. Wykorzystuję się również mieszanki przypraw.
·         Nalewki kwiatowe, do najsłynniejszych zaliczamy nalewkę różaną, jednak pyszne napoje powstają również przy użyciu fiołków, koniczyny, dziurawca.
Do przygotowywania nalewek można wykorzystać również takie substraty jak: czosnek, owoce jałowca, przyrosty świerka i jodły, mleko czy kawę.[1]

Skoro była dziś mowa o rodzajach nalewek, to zaproponuję recepturę dotyczącą nalewki owocowej, którą osobiście bardzo lubię za słodki smak, moc rozgrzewania i nadawania zdrowych rumieńców. Mowa o nalewce z aronii, której koszt zamyka się w 56 zł. A dodatkowo ma swoje podłoża lecznicze z powodu owoców użytych do jej sporządzenia. Gdyż owoce aronii są znakomitym źródłem wielu witamin m.in.: C, B2, PP, P, E, karetonu czyli prowitaminy A, zawierają również mikroelementy oraz błonnik i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Ale koniec tych opisów i przejdźmy do tego co będzie niezbędne, aby skosztować tego napoju.

Składniki na przygotowanie trunku:

  •     2 kg owoców aronii 
  •     0, 5 kg cukru białego
  •   0, 5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Owoce aronii należy umyć, pozostawiając ogonki. Zalać wodą, jednak na tyle tylko by przykryła owoce, gotować aż puszczą sok. Wlać całość do kamionkowego garnka, a następnie zalać spirytusem i dosypać cukru. Przykryć szczelnie i pozostawić na 24 godziny. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić do leżakowania przez tydzień.
Życzę smacznego


[1] Zredagowane na podstawie: 1. Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków podług starych ksiąg przez Jana Rogalę opisana, Warszawa 2004; 2. Nalewki. Ponad 200 przepisów, zebrała Elżbieta Adamska, Warszawa 2004;  www.wikipedia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz